Veloverstået konference om mobilitetshubs

Samarbejde mellem flere aktører, ambitiøse politiske mål, helhedstænkning og en overordnet plan, der definerer behovet, er bare nogle af de ord, som oplægsholdere og paneldeltager satte på udviklingen af fremtidige mobilitetshub, som alle i øvrigt var meget positive overfor.

Knap 90 deltagere lyttede med på seks faglige oplæg og en efterfølgende paneldebat om mobilitetshubs i Region Midtjylland på Midttrafiks konference om mobilitetshubs. Alle oplæg er er optaget på video og kan ses via et link i artiklen.

Kommunale, regionale og nationale politikere, beslutningstagere, branchefolk og repræsentanter fra interesseorganisationer var fredag den 13. september samlet på Gl. Skovridergaard i Silkeborg til Midttrafiks konference om mobilitetshubs.

Midttrafik har i de senere år haft et strategisk fokus på at forbedre de rammer, vi tilbyder kunderne, når de venter på bus, tog og letbane eller skifter mellem de grønne transportformer.  Vi mener, at vi kan styrke mobiliteten i Midtjylland, hvis vi gør det mere attraktivt, mere trygt og lettere for kunderne at kombinere flere transportformer som fx cykel og bus eller flextrafik og letbane.

Formålet med konferencen er derfor, at de faglige oplæg og den efterfølgende paneldebat skaber interesse i branchen, hos beslutningstagere og hos både lokal- og landspolitikere. Vi har brug for en række ambassadører, der sammen med os vil arbejde for udbredelse af mobilitetshubs i Midttrafiks område.

Faglige oplæg giver forskellige vinkler på begrebet mobilitetshubs

Nynne Bjerre Christensen var facilitator på konferencen. Det betød professionel styring på både oplæg, paneldebat og spørgsmål fra deltagerne.

De faglige oplæg tog os op i helikopteren omkring byudvikling, der spiller en stor rolle i vores transportmønstre. Vi blev præsenteret for tre visionsprojekter i Rønde, Holstebro og Odder og fik et dokumenteret indblik i, at kollektiv trafik er vigtig for erhvervsvirksomheder i forhold til at tiltrække og fastholde arbejdskraft.

Herefter var der konkrete eksempler på, hvordan mobilitetshubs styrker sammenhængen og den kollektive trafik i udlandet. Plus kvalificerede bud på, hvordan man organiserer og anlægger mobilitetshubs – både i by- og landområder. Afslutningsvist hørte vi om Aarhus Kommunes grønne mobilitetsplan, der er meget ambitiøs i forhold til den kollektive trafik og bygger på et stærkt politisk fundament.

Hvordan kan mobilitetshub styrke sammenhængen i Midtjylland?

Dagen blev sluttet af med en paneldebat med et panel, der var decimeret fra seks til fire deltagere på grund af sygdom. Debatten fokuserede i høj grad om finansiering af fremtidige mobilitetshubs. Her kom der både puljemidler, EU-midler og vejafgifter i spil, men også ønsker om villighed fra regeringen til at lave modige investeringer.

Gik du glip af konferencen?

Alle oplæg og paneldebatten er blevet filmet. Se eller gense dem enkeltvis og del gerne.