Midttrafik træder ind på B2B-markedet
Erhvervskort, pendlertjek, målrettet kollektiv trafik og info om gode alternativer til privatbilismen skal bane vejen for nye samarbejder med erhvervsvirksomheder. En ny B2B-strategi skal styrke Midttrafiks fokus mod B2B-markedet med direkte samarbejde og salg til virksomheder, virksomheders medarbejdere og gæster. Der er indgået aftale med de to første virksomheder.
Midttrafik har allerede god erfaring i at samarbejde med virksomheder og kommuner om mersalg i forbindelse med arrangementskørsel, hvor Midttrafik indgår aftaler med arrangører eller kommuner om ekstrakørsel.
B2B-markedet rummer potentiale for mersalg, og salgsmængderne er ofte større end på slutbrugermarkedet. Investeringen i B2B-markedet er typisk mere langsigtet, fordi beslutningsprocessen som regel er længere end ved B2C-kunder.
Et samarbejde om god kollektiv trafik indeholder en lang række fordele:
- Medarbejderne kan nemt komme til og fra arbejdspladsen
- Virksomhederne kan nemmere tiltrække arbejdskraft
- Kollektiv trafik kan være med til at styrke virksomhedens grønne profil
- Kollektiv trafik kan minimere omkostninger til anlæg af parkeringspladser
Med baggrund i den viden vi har om erhvervslivets præferencer for samarbejde, har Midttrafik planlagt og igangsat følgende indsatser i en ny B2B-strategi:
Arrangementskørsel
Midttrafik har allerede indgået en del aftaler med kommuner og organisationer om arrangementskørsel.
Nogle aftaler rummer hele pakken med dubleringskørsel/ekstra busser, billetsamarbejde og markedsføring, det er fx Smukfest og Grøn Koncert, NorthSide og ABC Beach Party. Nogle aftaler rummer alene ekstra busser fx Messecenter Herning, AGF og Tivoli Friheden. Og endelig er nogle aftaler med rene billetsamarbejder fx Lemvigbanens Familiebillet, Djurs Sommerland og konferencer.
Vi vurderer, at der er potentiale for mersalg ved at indgå samarbejder om arrangementskørsel. Derfor er vi i gang med tilpasning af blandt andet hjemmeside og nye prismodeller, så det bliver nemmere for arrangører og kommuner at få information om god kollektiv trafik til arrangementer.
Mulighed for tredjepartssalg
Midttrafik kan med fordel skabe bedre muligheder for, at hoteller, campingpladser, konferencecentre etc. kan tilbyde deres gæster let adgang til kollektiv trafik under besøget.
I de kommende år vil vi derfor forsøge at indgå aftaler med virksomheder, som vil stå for salg af Midttrafiks dagsbilletter til deres gæster.
Sådan arbejder vi sammen med Artelia
- Identificering af medarbejdernes konkrete transportudfordringer og barrierer gennem analyser og interviews.
- Udvikling af tiltag i tæt samarbejde med ledelsen og medarbejderrepræsentanter, så de passer til virksomhedens konkrete behov.
- Opfølgning og evaluering, så tiltagene rent faktisk rammer som ønsket.
Vi starter op med en oplysningskampagne efterfulgt af et nudgingtiltag med Kobla-appen, der registrerer medarbejdernes transportvaner og belønner for bæredygtig transportadfærd.
Samarbejdet skal udfordre medarbejdernes vanetænkning og stille spørgsmål, der får medarbejderne til vurdere deres transportvaner i forhold til sundhed og klima.
Samarbejde med private virksomheder
Samarbejdet mellem trafikselskaber og private virksomheder kan skabe en bedre mobilitet. Ikke bare for virksomhedernes medarbejdere, men også for de kunder, der bor langs en privatfinansieret busrute.
Der er flere eksempler på samarbejder mellem trafikselskaber og private virksomheder. I Movias område har medicinalvirksomheden Bavarian Nordic valgt at finansiere en ny busrute mellem Humlebæk Station og deres produktionssted i Kvistgård. I Nordjylland har Fårup Sommerland tilkøbt en ekspresbus mellem Aalborg og sommerlandet for at give gæsterne de bedste muligheder for at besøge dem.
Midttrafiks mobile kundeservice
Udover faste ugentlige besøg i fire kommuner deltager Midttrafiks mobile kundeservice ved events på universiteter, ved produktlanceringer mv.
Midttrafik skal snart evaluere den mobile kundeservice. Her vil vi vurdere, hvilke indsatser der giver mest værdi for pengene og størst effekt for borgerne.
Forsøg med bruttoerhvervskortet
Som en del af MOVE-projektet gennemfører Midttrafik et forsøg med bruttoerhvervskort, hvor virksomheder kan tilbyde deres ansatte et særligt medarbejderpendlerkort.
Vilkårene for bruttoerhvervskortet er attraktive for medarbejderne, som køber kortet skattefrit via en bruttolønsordning og sparer op mod 50 procent i forhold til køb af et almindeligt pendlerkort. Medarbejderne skal dog acceptere en bindingsperiode på et år, hvor de ikke kan modtage befordringsfradrag.
Forsøget vil have en prøveperiode på ét år. Formålet er at få afdækket virksomhedernes interesse for en grøn og billig pendlerløsning og samtidig teste processen i Midttrafik.
Bliver forsøget en succes, vil bruttoerhvervskortet blive en fast del af Midttrafiks produktsortiment i samarbejdet med virksomheder.
Midttrafik er i dialog med fire konkrete virksomheder om et samarbejde og har indgået en aftale med Artelia og Terma om blandt andet erhvervskortet.