Billede: Aarhus Kommune
Nye baner skal give busserne fri passage på Ringvejen
Aarhus Kommune er klar til at sætte gang i et projekt, hvor linje 6A får sin egen busbane på de dele af Ringvejen med størst trængsel. Projektet erstatter de oprindelige planer om BRT-busser, som Aarhus Byråd har fravalgt med budgetforliget for 2025-2028.
Trafikanter på Ringvejen i Aarhus kender alt til spildte minutter i tæt trafik om morgenen og eftermiddagen. Men for buslinje 6A bliver de spildte minutter til hele 38 ekstra køretimer hen over én hverdag, når man summer dagens mange afgange sammen. Det koster tid for de rejsende i busserne og penge fra driftsbudgettet.
Selvom kommunen har optimeret lyssignalerne, er det stadig svært for bussen at komme frem i trafikken. Derfor er det tiltrængt, at Aarhus Kommune sætter gang i et projekt, som skal sikre linje 6A fri passage på de dele af Ringvejen med størst biltrængsel.
Det nye projekt erstatter et andet – og noget dyrere projekt – med en BRT-løsning (Bus Rapid Transit) på strækningen. Byrådet havde i aftalen om Grøn Mobilitetsplan planer om at opspare 300 millioner kroner til et specialdesignet BRT-bussystem på Ringvejen, men med forliget om kommunens budget for 2025-2028 blev beløbet reduceret til 150 millioner kroner.
– Projektet bliver med de almindelige bybusser, men de vil stadig få deres eget spor som med BRT-løsningen, og der bliver også mulighed for en højere frekvens end i dag. Besparelsen betyder dog, at vi nu fokuserer på de mest trafikerede dele af Ringvejen. Det vil i praksis sige strækningen mellem Viby Torv og Herredsvej-Paludan Müllers Vej, fortæller Helle Hansen, som er projektleder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
– Linje 6A beholder sin nuværende rute, men med mulighed for afgang hvert femte minut, så pendlere i myldretiden ikke behøver at holde øje med køreplanen. En højere frekvens i myldretiden kan alt i alt betyde plads til det samme antal rejsende som med BRT-løsningen, siger Helle Hansen.
Rammen på 150 millioner kroner inkluderer dog ikke driftsomkostninger til en øget frekvens på strækningen, men er alene til anlægsarbejdet.
Busbaner på Ringvejen i Aarhus
- Aarhus Kommune har afsat 150 millioner kroner til projektet med busbaner på dele af Ringvejen. Det giver mulighed for at etablere busbaner på dele af strækningen mellem Viby Torv og Herredsvej-Paludan Müllers Vej.
- Buslinje 6A vil fortsat køre på strækningen og beholde sin nuværende rute. Dog med mulighed for en højere frekvens end i dag.
- I efteråret 2025 skal Aarhus Byråd efter planen tage stilling til projektforslaget.
- Aarhus Kommune har allerede etableret busbaner på flere strækninger – blandt andet på Viby Ringvej, Viby Torv og Brendstrupgårdvej.
Skal gøre størst mulig forskel
Trods besparelsen vil projektet altså gøre en stor forskel for mobiliteten i Aarhus. Linje 6A forbinder vigtige indfaldsveje i nord, syd og vest. Ved Viby Station og Randersvej er der også mulighed for at stige om til Letbanen. Og med sin egen bane skal bussen ikke holde ind og køre ud i biltrafikken, som den gør i dag.
Nu handler det om – over de kommende måneder – at afklare, hvilke løsninger der kommer til at gøre den største forskel for fremkommeligheden.
– Vi skal kombinere trængselsanalysen med et skitseprojekt over mulige udvidelser. Det handler kort sagt om at vælge de tiltag, hvor vi får mest muligt for de 150 millioner kroner. For eksempel er der ofte tæt trafik hen over motorvejsbroen ved Åhavevej, men det forventes at blive meget dyrt at udvide der, siger Helle Hansen.
Hun tilføjer, at der nogle steder stadig vil blive behov for ekspropriation, så det er muligt at udvide Ringvejen med en ekstra busbane – ligesom der ville være med en BRT-løsning:
– Men så vidt muligt vil vi vælge de løsninger, der gør mindst ondt. Et eksempel er strækningen mellem Søren Frichs Vej og Silkeborgvej. Her er det umiddelbart mest oplagt at udvide ind på skovstykket mod vest, så vi kan friholde huse og haver mod øst.
Et projekt i flere bidder
Kommunen kan ikke råde over alle 150 millioner kroner på én gang, for der er tale om penge, som skal spares op over en årrække. Derfor vil Helle Hansen og kollegerne opdele projektet i to-tre mindre bidder, som afhænger af den kommende analyse. Etableringen af busbaner vil formentlig gå i gang fra 2030, for først skal pengene være i kassen.
I efteråret 2025 er anbefalingerne klar, og så skal byrådet tage stilling. Derefter vil kommunen indkalde til borgermøder, og myndighederne skal afklare, om projektet kræver en miljøkonsekvensvurdering.