Letbanens etape 2: Et forandret Aarhus kræver nye undersøgelser
Med aftalen om Grøn Mobilitetsplan er det planen, at Aarhus Kommune arbejder videre med letbane som teknologi i den næste etape, der skal forbinde Hasle og Brabrand med Aarhus C. Det kræver, at kommunen opdaterer vurderingen af miljøkonsekvenser ud fra nye trafikmønstre og miljølove.
Med de seneste og kommende års udvikling af Aarhus er der behov for at genoptage miljøkonsekvensvurderingen (VVM) for Letbanens etape 2. Her skal der blandt andet kigges på, om en kommende letbaneetape mellem Spanien i Aarhus C og Brabrand i vest potentielt kan ændre levevilkårene for flagermus i trætoppe og marsvin i Aarhus Bugt.
Lad os først hæve blikket og spole tiden nogle år tilbage. I foråret 2018 godkendte byrådet en indstilling om en etape 2 af byens højklassede kollektive trafiksystem. Efter grundige analyser har politikerne med forlig om Grøn Mobilitetsplan fra 2024 tilkendegivet, at de vil arbejde videre med letbane som teknologi på etapen.
Byrådet skal endeligt bekræfte teknologivalget senest i 2028. Året inden – i 2027 – skal Teknik og Miljø i Aarhus Kommune være klar med en VVM.
– De oprindelige undersøgelser er tilbage fra 2021-22, og ændringer i byens trafik kræver, at vi ser på tingene igen. Desuden er miljølovgivningen blevet skærpet på nogle områder, og det skal en VVM selvfølgelig også tage højde for, siger Helle Hansen, projektleder ved Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.
Hvor flytter trafikken hen?
Et eksempel på store ændringer fra de seneste par år er lukningen for bilkørsel gennem Vesterbro Torv. Derudover har politikerne også besluttet at forene Rådhusparken og Musikhusparken i én grøn park – og dermed lukke Frederiks Allé imellem de nuværende to parker.
Letbanens etape 2
- Letbanens etape 2 skal efter planen gå fra Spanien via Park Alle, Vester Alle og Thorvaldsensgade til Viborgvej og Ryhavevej, videre ad Edwin Rahrs Vej og Karen Blixens Boulevard, øst om City Vest og langs med Silkeborgvej, hvor strækningen vil ende ved en ny Brabrand Station.
- Aarhus Byråd har besluttet at spare i alt 770 millioner kroner op til etape 2 i perioden 2024-2034 (2024-priser). I Infrastrukturplan 2035 har et flertal i Folketinget sat penge af til letbane og BRT-løsninger i de store danske byer. Statslig medfinansiering til projektet er en forudsætning.
- Byrådet skal nu give grønt lys til en opdateret VVM, og der er i indstillingen afsat 17 millioner kroner til vurderingen. VVM skal forelægges byrådet i 2027.
– Når Letbanen får en etape 2, skal mange biler finde nye veje rundt i byen. Vi havde regnet med, at en stor del af trafikken skulle igennem Vesterbro Torv og Frederiks Allé. I fremtiden vil begge steder være lukkede, og vi skal analysere, hvor trafikken så flytter hen, og hvilken støjbelastning det giver de steder, siger Helle Hansen.
Overfladevand og flagermusliv
Byens dyreliv kan også mærke, når der kører letbanetog i Aarhus – og nu er vi tilbage ved flagermusene og havdyrene.
Siden de seneste undersøgelser er miljølovgivningen for overfladevand skærpet eller præciseret. For eksempel vil skinner og forhøjninger betyde, at vandet flyder anderledes efter regnskyl, og det kan få betydning helt ud i bugten. Derfor skal kommunen også gennemføre forskellige målinger og beregninger til vands.
– Desuden skal vi ud med lytteudstyr for at lytte efter flagermus langs letbanestrækningen i bestemte perioder. Vi kan ikke nøjes med at se på, om træerne er egnede til flagermus, som vi tidligere har haft en aborist til at vurdere, siger Helle Hansen.
Hun tilføjer, at flytning af fredede flagermus kan blive en af de udfordringer, som en VVM peger på.
Oprindeligt var det kommunens plan at fremlægge VVM og forslag til lokalplan for byrådspolitikerne primo 2025. Det er nu skubbet til 2027. Dog ændrer det ikke på, at byrådet senest i 2028 skal bekræfte valget af letbane. Her spiller det ind, hvilke tilskud staten er klar til at give, og om letbaneetapen samlet set er rentabel.