Hvordan får vi flere til at se lyset i bæredygtige transportløsninger?
Spørgsmålet forsøges besvaret af MOVE - en sammenslutning af 13 partnere (heriblandt Midttrafik) i henholdsvis Danmark, Sverige og Norge, som støttes af EU-programmet Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ØKS.) Interreg ØKS finansierer projekter på tværs af grænserne i det sydlige Skandinavien og har bevilget 14 millioner danske kroner.
Ændring af vaner
Erfaringer viser, at de mere bæredygtige transportvaner ikke sker af sig selv. Det kan nemlig være svært at ændre vaner. I MOVE har vi derfor et særligt fokus på adfærd og nudging, og på at samarbejde med målgruppen, så vi kan blive klogere på hvilke barrierer, de oplever i forhold til at transportere sig mere bæredygtigt. Jo mere nemt og attraktivt det er at tage det bæredygtige valg, jo bedre.
Formålet med MOVE er at blive klogere på, hvordan vi får flere til at gå, cykle, køre sammen eller køre med kollektiv trafik. Vi udvikler tiltag, som vi tror kan få flere til at transportere sig mere bæredygtigt, og som vi efterfølgende kan teste og måle effekten af. Håbet er, at vi ved projektets udgang står med nogle succesfulde og konkrete tiltag, som også kan bruges af andre i både Danmark, Sverige og Norge.
Midttrafik deltager i fire arbejdstemaer:
- Børn: Vi forsøger at motivere børn i 4.-6. klasse til bæredygtige transportvaner via en læringsplatform, hvor de opnår viden og optjener point, hvis de går, cykler eller tager kollektiv trafik i skole.
- Unge: Vi samarbejder med tre gymnasier om at nedbryde barrierer for at rejse bæredygtigt.
- Knudepunkter i yderområder: Via forskellige fysiske tiltag arbejder vi på at forbedre oplevelsen af at rejse med den kollektive trafik, gennem fx lys, læ eller wayfinding.
- Pendling: Vi samarbejder med tre virksomheder, hvor vi vil forsøge at få de ansatte til at transportere sig mere miljørigtigt.